Mosórendszerek

Tartálymosás

fúvókák és a mosógömbök egy különálló csoportját képezik a tartálymosó fejek. A tartálymosó fejek feladata a tartályok, IBC-k, kannák, ballonok mosása, tisztítása.

Általában a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és a vegyiparban használják őket nagy számban a manuális tartálytisztítás kiküszöbölése miatt.

A fejeket általános szabály szerint a tartály ¼-1/3 részéig kell belógatni és ott fixálni. Így érhetők el a testátlók is biztonsággal. Különböző méretű tartályokhoz különböző méretű, típusú és térfogatáramú CIP fejeket ajánlunk.

A tisztítás egyrészt a tartály felületére ható sugárerőnek köszönhetően jön létre. A CIP fejből kiáramló cseppek nagy mozgási energiával rendelkeznek, és nagy sebességgel csapódnak a tartály falába. Illetve ehhez adódik még hozzá a tartály falán lefolyó közeg, amely szintén tisztító hatással rendelkezik. (nyíróerő jön létre a felületek között).

A másik tisztító hatás pedig a vegyi tisztító hatás, mivel a legtöbb esetben valamilyen vegyszeres mosásról beszélünk.

Amennyiben a tartályban keverőszár vagy más akadály van, úgy a fejek számának és elrendezésének kiválasztásánál ezt mindenképpen figyelembe kell venni az ún. „leárnyékolt területek” elkerülése miatt. Ilyenkor célszerű több mosófejet alkalmazni. (pl. 1/3 – 2/3 pozícióban)

A tartálymosó fúvókáknak vagy más néven tartálymosó CIP fejeknek két alapvető csoportját különböztetjük meg:

– fix CIP fejek

– forgó CIP fejek

A fix fejeket öblítéshez, áztató mosáshoz használjuk, míg a forgó CIP fejeket impakt mosáshoz. (ahol fontos a felületi sugárerő)

Mosógömb:

Megnevezés: UAA, UAB, UAC sorozat

Jellemzők Térfogatáram: 2,5 bar @ 80 m3/h-ig

Csatlakozás Belső menet vagy sasszeg

Anyagminőség SS316L / 1.4404 saválló

Szórásszögek 360°, 270°, 180°