LISOPEC

LISOPEC

Enzimatikus készítmény mustok derítéséhez

Kategória:

Leírás

A LISOPEC egy kiválasztott Aspergillus niger termésből nyert enzimatikus készítmény, amelyet a fehér mustok preferenciális kezelésében alkalmaznak. Magas pektolitikus aktivitása (pektin-liáz, pektin-metilészteráz és pektin-poligalakturonáz) lehetővé teszi a mustban többé-kevésbé nagy mennyiségben felszabaduló pektin szétesését a zúzási és préselési műveletek során, amelyeknek a szőlőt gyorsan és alacsony hőmérsékleten teszik ki. Ezeknek a szőlőpoliszacharidoknak a lebontására azért van szükség, mert természetüknél fogva ezek az anyagok védőkolloidként gátolják a mustok pelyhesedését, ezáltal kitisztulását. A LISOPEC használata utáni pektinek eliminációja lehetővé teszi, hogy a legfinomabb részecskék minden esetben szuszpenzióban maradjanak, garantálva a must optimális NTU-értékeit az élesztők általi fermentációhoz.
A LISOPEC emellett elősegíti a pektinhez kapcsolódó aromás anyagok és prekurzorok felszabadulását, és jelentősen javítja a termék szűrhetőségét a borkészítés minden szakaszában.

Speciális jellemzők:
Magas pektolitikus aktivitás alacsony hőmérsékleten is (8-10 °C); aktív a must normál pH-értékein; még a borászatban használt normál adagú kén-dioxid jelenlétében is aktív; nem rendelkezik a borok érzékszervi tulajdonságaira káros cinnamil-észteráz másodlagos aktivitással.

Használati útmutató:
A LISOPEC a must alkoholos erjedés előtti kezelésére javallt. A LISOPEC a lebegtetéssel derítendő mustok előkezelésére is használható.

Adagolások és felhasználási módok:
A felhasználandó adagok 0,5 és 2 g/hL között változnak a must típusától és a felhasználási hőmérséklettől függően (10 °C-os 10-30 °C-os tartományban az enzimaktivitás körülbelül megkétszereződik).
A megfelelő adag LISOPEC-et 10 rész vízben eloszlatjuk, az oldatot azonnal beledolgozzuk a kezelendő mustba (az így elkészített oldat csak néhány óráig stabil). Gondosan homogenizáljuk, lehetőleg a mustot a kezelés alatt keverve. Várjon legalább két órát, mielőtt a cefret bentonittal kezelné.

Elérhető csomagok:
250 g-os üvegek.

Tárolás:
A bontatlan csomagolásban, hűvös és száraz helyen tárolt termék a címkén feltüntetett lejárati időig megőrzi aktivitását. Gondosan zárja vissza a nyitott csomagokat.

A használat során tartsa be az Magyar jogszabályokat, valamint az (EU) 2019/934 rendelet és az azt követő módosítások által meghatározott hatályos előírásokat.

Rev.n. 2021.01.19. 03